Psihopedagog, Formator și Terapeut

Alina Dan are o misiune foarte importantă- aceea de a lucra cu copii, de a-i ajuta să se dezvolte armonios. Psihopedagog, formator și terapeut, este genul acela de femeie care poate muta munții din loc pentru cauza ei și pentru a fi de ajutor. O știu de când eram în liceu- și-a urmat cu determinare visul și a făcut carieră într-un domeniu pe care puțini aveau atunci curajul să îl urmeze. Alina este plină de viață și, dacă o întâlnești, vezi cu câtă pasiune vorbește despre munca ei și cât de mult suflet pune în tot ceea ce face.

Spune-mi câte ceva despre tine.


Sunt Alina Dan, Psihopedagog, Formator și Terapeut, Coordonator centru de zi pentru copii în cadrul unei asociații umanitare din Cluj-Napoca. Sunt implicată în multiple proiecte educaționale atât la nivel național cât și internațional. Și dețin o funcție care mă onorează în domeniul Protecției Copilului în județul Cluj.


Așadar, în fiecare zi am privilegiul de a fi înconjurată de copii și am grozava misiune de a-i ghida spre a se dezvolta armonios, a fi cât mai independenți și echilibrați, a-si însuși abilități, valori și competențe, spre a-și atinge țelurile și a-și îndeplini visurile.


Dintotdeauna am fost pasionată de tot ceea ce înseamnă dezvoltarea copilului și mereu mi-a plăcut să învăț și să-i învăț pe ceilalți. Consider că actul educațional este extrem de valoros, și implică multă pricepere și responsabilitate... e mai mult decât predare-învățare, e conexiune, entuziasm, emoție și mai ales dăruire.

Însă, după ce am devenit mamă, am început să văd dezvoltarea copilului și din perspectiva părintelui, nu doar prin ochii specialistului și așa am gândit două proiecte tare dragi mie: "Educație cu bucurie " și " Școala pentru părinții aflați in medii sau situații vulnerabile".


Primul, EDUCAȚIE CU BUCURIE e dedicat copiilor si părinților și cuprinde diverse activități (ateliere), jocuri, provocări, menite să creeze experiențe de învățare intr-un mediu relaxant, momente de explorare, conexiune, bună-dispoziție sau pur și simplu să aducă bucurie...

Iar ȘCOALA PENTRU PĂRINȚII AFLAȚI ÎN MEDII SAU SITUAȚII VULNERABILE este un proiect construit pentru a ghida părinții si a susține dezvoltarea sănătoasă si armonioasă a copiilor. Nu e nicidecum despre a da lecții de creștere a copiilor , ci mai degrabă de creștere a părinților.


E despre a învăța să observi și să descifrezi comportamentele copiilor tăi; despre cum să acționezi și să reacționezi adecvat și în acord cu valorile familiei tale, în fața anumitor situații dificile; despre tehnici și modalități de conectare și comunicare eficientă cu copilul tău; despre așteptările părinților și percepția copiilor asupra performanțelor școlare si a relației cu școala... și multe altele...


Mă simt norocoasă pentru că prin tot ceea ce fac zi de zi, am reușit sa-mi transform pasiunea în profesie și chiar să o duc mai departe spre zona de cercetare și inovație, în folosul comunității.

Care sunt valorile cele mai importante pentru tine?


Bunătatea, curajul, onestitatea, pasiunea, creativitatea, empatia și învățarea continuă.


Ce te pasionează/motivează cel mai tare legat de ceea ce faci?


Așa cum spuneam mai sus, fiind pasionată de tot ce inseamnă dezvoltarea copilului și a adolescentului, în special dezvoltarea atipică, cea care nu intră în norme și grafice, fiecare zi, fiecare copil e o nouă provocare pentru mine. Pentru că îmi oferă ocazia să cercetez, să studiez, sa găsesc, să adaptez și să aplic cele mai adecvate metode și strategii pentru a veni în întâmpinarea nevoilor clientului, spre a atinge cel mai înalt nivel posibil de dezvoltare pe care îl poate atinge acel copil.


Iubesc să interacționez cu oamenii, îmi plac ideile noi inovatoare, și îmi place mai mult să fac lucruri, decât să vorbesc despre ele. În viziunea mea nu există nu se poate, decât atunci când există limitări de natură fiziologică. În rest, nu țin cont de bariere, de diferențe, etichetă,de abilitate versus dizabilitate. Pentru mine toți copiii sunt unici în felul lor și toți au un potențial fantastic

de explorat.

Spune-mi 3 dintre calitățile tale ca persoană.


Sunt o persoană AMBIȚIOASĂ, întrucât mereu vreau mai mult, și cum finalizez un proiect deja îl am în minte pe următorul. Sunt DEDICATĂ, pentru că mă implic întru totul si cu maxim entuziasm în tot ceea ce fac și cred că sunt și CURAJOASĂ, pentru că sunt în stare să mă lupt cu morile de vânt, dacă e cazul, pentru a atinge un obiectiv, a împlini un vis, sau a susține un ideal în care cred cu adevărat.


Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc o carieră de succes în domeniul tău de activitate?


În primul rând le-aș invita să aibă claritate în ceea ce își doresc și să fie conștiente că lucrul cu copiii implică o mare responsabilitate și necesită atât abilități profesionale cât și personale foarte bine însușite. Iar apoi le-aș spune să îndrăznească să viseze și să creadă în ele și în forțele lor, pentru că, dacă au deja un vis, au și resursele necesare pentru a-l îndeplini.

Mult succes tuturor în a ne trăi visurile cu pasiune, implicare și curaj! Î