Fondator al comunității "ce le citim copiilor".
Fondator al Editurii Signatura.
Bianca Mereuță iubește cărțile, în așa măsură, încât și-a dedicat viața lor. A creat comunitatea Ce le citim copiilor și ulterior, Editura Signatura- cu scopul de a educa, de a introduce în România cărți cu tâlc, pline de frumusețe și profunzime, care să îi ajute simultan atât pe copii cât și pe părinți.
Am stat la un ceai împreună la ea acasă, unde are o bibliotecă impresionantă cu mii de cărți. Mi-a povestit despre ea, despre misiunea ei legată de educație. Despre cum a renunțat la business-ul ei profitabil de marketing pentru a se dedica trup și suflet iubirii ei, cărțile. Am rămas profund impresionată de tot ce mi-a povestit. Deși o cunosc de foarte puțin timp, îmi dau seama că e un OM cum rar întâlnești- cu principii autentice și sănătoase, cu multă iubire în suflet și inițiativă și forță în acțiuni. O femeie care are curajul să pună bazele unor schimbări importante în educație, într-o țară în care nu se pune accentul pe așa ceva.
Am fost și la depozitele Signatura, unde am văzut mii de cărți pline de suflet. Bianca nu știe, dar întâlnirea cu ea m-a atins așa de tare, încât când am urcat în mașină eram cu ochii în lacrimi, de fericire. Mă bucur atât de mult că există astfel de oameni, cu valori adevărate, angajați cu devotament misiunii lor, dornici să ajute cât mai mulți oameni să se dezvolte!
Spune-mi câte ceva despre tine.
Bine te-am găsit.
Sunt Bianca Mereuță și spun despre mine că sunt creator de valoare. Identific esențe în ceea ce fac oamenii și știu să le potențez în așa fel încât să creez impact pe termen lung, știu să le fac să rezoneze în ei înșiși și în alți oameni pentru a produce bine.
Acum, de ceva ani, vreo nouă, am fondat comunitatea “Ce le citim copiilor” cu 152.000 de urmăritori și, de aproape șase ani, Casa editoriala SIGNATURA.
Bianca, înainte de a fonda comunitatea “Ce le citim copiilor’’ era la fel ca și acum, un om cu principii solide, cu claritate în valorile după care îmi ghidez viața și cu dorință mare de a dezvolta proiecte funcționale pe termen lung, realizate la un înalt nivel de calitate și aplecate spre oameni. Din punct de vedere profesional eram strateg de brand, ceea ce sunt în continuare și acum, care urmăresc ecositeme și integrez multiple domenii, mă adâncesc în cercetarea profundă a unui subiect de interes pentru a-l dezvolta și a-l comunica în așa fel încât să creeze impact pozitiv în societate. Până la Ce le citim copiilor am lucrat cu companii din România și din afara țării pentru a le defini valori interne și a le disemina spre echipele lor și în proiectele duse spre oameni.
Ce le citim copiilor a venit într-un moment în care am realizat că viața mea personală nu mai avea un cadru de desfășurare optim raportat la multiplele domenii în care operau proiectele în care eram implicată.
A venit ca o continuare a muncii mele de om care caută valori și esențe pe care mai apoi le duce spre oameni și în proiecte si construiște proiecte pornind de la ele. Mai exact, în momentul în care devii mamă, dacă îți dorești să fii alături de copilul tău, dar ești și un profesionist în domeniul tău și vrei ca din ceea ce știi să dai mai departe oamenilor, intervine un zbucium, o zbatere, o ruptură.
Realizezi că e foarte greu să le faci pe ambele foarte bine. Nu poți lucra în primii ani de viață ai copilului peste tot. Este epuizant și ajungi în burn-out. Așa că, la mine studiul și munca, din momentul în care a apărut fiul meu, Alex, s-au centrat pe educație, pe metode, pe procese, pe sisteme și, mai ales pe carte, ca și conținut fundamental și certificat necesar în educație.
Am luat decizia de a mă îndepărta de domeniul comercial și a de folosi expertiza mea în a aduce plus valoare în educație. De la decizie, la fapte a fost doar un pas. Am identificat nevoia de conținuturi valoroase, bine realizate care să ajungă în fața copiilor încă din primii ani de viață și am început să adun aceste conținuturi, sub formă de cărți în mediul meu, iar apoi a urmat împărtășirea.
Prin biblioteca pe care am fondat-o inițial, care acum a ajuns la peste 10000 de titluri unice în lume, cărți din diverse culturi și spații ale lumii, mi-am deschis apetitul spre cercetarea conținuturilor valoroase în educație și ducerea lor directă spre oameni, iar, mai apoi, prin comunitatea online Ce le citim copiilor, locul în care s-au adunat organic în cei aproape nouă ani de existență peste 152000 de oameni, am decis să duc mai departe dragostea pentru carte și educație .
Povestea Ce le citim copiilor e lungă, complexă și ar necesita numeroase rânduri, însă pe scurt existența acestei comunități care de nouă ani oferă gratuit cunoaștere și inspirație unei generații de copii, înseamă enormă dedicare și o muncă continuă. A dezvolta organic și a face să rămână funcțională și relevantă o astfel de comunitate implică și o doză de nebunie, dedicare și multă rezistență psihică.
Tot firesc, ca o continuare a muncii mele în educație a venit Signatura, care este o extensie a mea, a personalității mele, a felului în care văd eu educația și lumea. Signatura este parte din felul meu de a privi și de a simți pentru oameni.
Signatura este despre autenticitate, despre o construcție temeinică a caracterului fiecăruia dintre cei care intră în contact cu cărțile noastre. Signatura este o invitație la a ne construi ca oameni, fie că suntem oameni în devenire, fie că suntem adulți si vrem să ne regăsim. Singatura este despre frumusețe, e o invitație la a vedea frumosul în multiplele sale forme. Signatura este despre dialog și comunicare și relație.
Signatura în acest moment are un portofoliu de peste 100 de albume ilustrate, cum spuneam, invitații la a–i descoperi pe cei mai bine cotați creatori ai lumii și, de anul trecut, am început să dezvoltăm o colecție dedicată educației, modurilor de a educa care sunt mai ancorate în nevoile actuale ale societății, dar, bazate pe principii educationale verificate. Signatura este despre calitate fără cusur în produsul său, dar și în relațiile cu toți cei pe care ni-i aducem aproape.
Care sunt valorile cele mai importante pentru tine?
Cea mai importantă valoare, cea după care îmi ghidez viața este IUBIREA. Atunci când iubești ești atent, observi și ești dispus să asculți și să înțelegi. De aici pornește totul vieții și al drumului fiecăruia.
3. Ce te pasionează/motivează cel mai tare legat de ceea ce faci?
Totul. Căutarea, analiza, procesul, impactul. Frumosul și binele pentru viața tuturor celor pe care îi îndrum să înțeleagă sensul.
Spune-mi 3 dintre calitățile tale ca persoană.
Sunt o persoană autentică, care știe bine ceea ce este și care în fiecare și își pune întrebarea dacă ceea simte și ceea ce face este în acord cu principiile sale și cu ceea ce își dorește să lase în urma sa printre oameni. Iubesc oamenii, îi prețuiesc, și cred că rostul nostru pe Pământ este să fim aproape unii de alții pentru a face împreună bine, a ne fi bine împreună și a avea grijă de locul din lume în care ne aflăm.
Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc o carieră de succes în domeniul tău de activitate?
Să se caute bine în suflet și în minte înainte de a începe, pentru că educația nu este o muncă cu success și rezultate vizibile acum. Educația înseamnă dăruire și împărtășire și ai nevoie în permanență să crezi în tine și să știi cine ești și de ce ești acolo unde ești, pentru a fi sursă de inspirație pentru cei ce vin în urma ta. Educația înseamnă inspirarea celuilalt în a vrea să fie mai mult. Rezultatele se văd doar după mulți ani și sunt ale celorlalți.