Făuritor de natură urbană

Pe Diana Codrean am întâlnit-o la o ședință foto în 2017. Încă de atunci am rămas impresionată de creativitatea ei, de privirea ei pătrunzătoare, de dorința de a face lucrurile altfel. Din punctul meu de vedere, Diana este o deschizătoare de drumuri- are un spirit inovator și luptător care o ajută să reușească să realizeze ceea ce își propune. ❤️
Am cunoscut-o ca floristă extraordinar de creativă și plină de imaginație, iar între timp a luat-o pe un alt drum, o cale nebătută aici în România- este arhitect peisagist, și își dorește să inoveze felul cum arată spațiile verzi în orașele din România.
Reușește să facă asta cu succes în Oradea, unde implementează ce a învățat în Irlanda, unde a profesat ca arhitect peisagist - integrează plantele perene autohtone în spațiile urbane verzi. Rezultatul e minunat- spații verzi frumoase, naturale și sustenabile. Are o echipă entuziastă, care împărtășește aceleași principii și dorința de a integra într-un mod cât mai armonios natura în orașe, contribuind la mai multă relaxare și implicit la o creștere a bunăstării oamenilor care trăiesc acolo.
Lucrează în echipă cu Vlad, soțul ei, și împreună au și un alt proiect de suflet- Ferma de Hortensii, un loc al frumosului și liniștii, lângă Oradea. ❤️
Citește articolul ei, pentru un plus de inspirație!
Spune-mi câte ceva despre tine.
Sunt Diana Codrean, un spirit liber, asemenea unei flori de câmp – imprevizibilă, vibrantă și mereu în creștere. Cu o abilitate nativă de a înflori în locuri neașteptate, îmbrățișez viața cu autenticitate, curaj și un entuziasm pentru explorare. Îmi doresc ca prezența mea să fie ca o adiere de aer proaspăt, aducând culoare și energie oriunde m-aș afla. ❤️
Înfloresc în frumusețea simplității, găsind bucurie în natura sălbatică, naturală, având o conexiune profundă cu esența neîmblânzită a vieții și transpunerea acestor elemente în toate aspectele vieții mele, cât și în mediul urban.
Misiunea mea este să readuc natura printre oameni și în mediul urban, creând un echilibru între natură și viața cotidiană, pentru a inspira o legătură mai profundă cu lumea înconjurătoare contemporană. ❤️
Care sunt valorile cele mai importante pentru tine?
Sunt o persoană care face – și îmi dau seama ușor când ceva nu funcționează optim, pentru că mă blochez, îngheț în acțiune. Asta devine un indicator clar pentru mine.
Îmi place să acționez, dar doar după ce planific, organizez și eficientizez. Totuși, am și un instinct impulsiv și îmi place să mă provoc, lucrând sub presiune. Această abordare mă pune adesea într-un mediu de creștere, dar și de epuizare mentală.
Sunt o persoană loială, sinceră și încerc să fiu corectă cu toți cei pe care îi întâlnesc. Sunt darnică, dar învăț acum să aștept ca această generozitate să fie primită cu deschidere 😊.
Sustenabilitatea mea, ca persoană, este esențială pentru mine – dacă eu nu am o viață sustenabilă, ar fi ciudat să pledez pentru sustenabilitate, indiferent de forma ei. Urmăresc un stil de viață axat pe sănătatea fizică și mentală, în paralel cu (uneori prea) multele proiecte în care mă implic.
Acțiunea și creativitatea mă definesc pe aproape toate planurile. Ce am învățat – deși mi-a luat ceva timp să procesez – este că pot avea totul, doar că nu în același timp! 😊
Ce te pasionează/motivează cel mai tare legat de ceea ce faci?
Simt profund că misiunea mea este să creez, să informez și să împărtășesc cunoștințele mele despre spațiile urbane exterioare și spațiile verzi sustenabile, contribuind astfel la modelarea unor orașe sănătoase, fericite și armonioase, unde comunitățile și habitatele să se dezvolte firesc.
Abordarea mea este holistică, deoarece cred cu tărie că doar multidisciplinaritatea ne poate duce în punctul în care principiile de design urban în care cred devin realitate. Scopul este să proiectăm orașele viitorului, unde sănătatea individuală, colectivă și a mediului este prioritatea principală, susținută, desigur, de beneficii economice esențiale pentru dezvoltare și progres.❤️

Mă motivează dialogul cu administrațiile publice deschise, colegii de breaslă și locuitorii care își doresc un sat, un cartier sau un oraș în care viața să fie frumoasă și armonioasă.
Tot ceea ce ține de integrarea naturii în orașe, cultivarea responsabilă prin tehnici ecologice și regenerative și sustenabilitatea verde mă inspiră profund. Aceste preocupări mă aliniază organic cu valorile mele de viață – uneori, simt că într-o viață anterioară am fost un vraci. 😊

Spune-mi 3 dintre calitățile tale ca persoană.
ADAPTABILITATEA – Când eram mică, mă consideram cameleonică, deoarece, dacă îmi făceam o modificare fizică, fie ea cât de mică, lumea nu mă mai recunoștea pe stradă. Acum știu că am transpus această abilitate în modul în care mă adaptez, învăț și fac față oricărei situații noi care îmi apare în cale.
REZILIENȚA – Se spune că păpădiile sunt buruieni, iar trandafirii sunt plante nobile. Ei bine, eu sunt o păpădie – foarte greu de doborât. Când simt că misiunea sau lupta mea are intenții bune, devin aproape de neoprit, indiferent de dificultăți, chiar și atunci când, pentru o clipă, mă gândesc să renunț.
ÎNCREDEREA CĂ POT MUTA MUNȚII DIN LOC – Dacă ajung să cred într-o misiune, este aproape imposibil să nu fac lucrurile să se întâmple.

Ce sfaturi ai pentru femeile care își doresc o carieră de succes în domeniul tău de activitate?
Domeniul meu, la nivel macro, este cel al construcțiilor – un mediu dominat de bărbați, unde misoginismul încă își face simțită prezența. Acest context mi-a șlefuit mult stilul antreprenorial, dar m-a făcut și să mă întreb, uneori, dacă femeile își au locul aici.
Răspunsul la care ajung de fiecare dată, după introspecție, este DA! Locul nostru, ca femei, este (și) aici, pentru că avem calități unice, pe care sexul masculin nu le poate suplini.
Sfatul meu? Mergi drept, cu capul sus, și nu lăsa pe nimeni să te abată de la drumul tău. Ai încredere că locul tău este acolo unde simți că poți contribui și crește.

Într-o notă feminină, suntem ca păpădiile:
🌱 Primăvara, frunzele de păpădie hrănesc și vindecă – la fel cum noi aducem o viziune proaspătă și soluții inovatoare.
🌼 Vara, florile galbene sunt simbolul prospețimii și al bucuriei – așa cum munca noastră poate aduce valoare și frumusețe.
🍃 Toamna, rădăcina de păpădie este un remediu puternic pentru detoxifiere – la fel cum noi avem capacitatea de a schimba și curăța structuri învechite.
❄️ Iarna, păpădia intră în repaus – pentru a reveni și mai puternică, așa cum și noi trebuie să ne oferim timp pentru regenerare.
Acesta este ciclul nostru – complet, puternic și perfect echilibrat. Așadar, îndrăznește, fii prezentă și crede în tine! 💛

Spune-mi un moment de cotitură în viața ta care te-a făcut să devii persoana care ești astăzi.
Sunt două experiențe interconectate, pentru că s-au întâmplat aproape în paralel.
L-am cunoscut pe Vlad, partenerul meu de viață, un sprijin constant, inclusiv atunci când, la scurt timp după aceea, am fost diagnosticată, la 20 și puțini ani, cu o boală autoimună. Vlad a rămas alături de mine și a fost un suport incredibil în următorii 2-3 ani, în care am trecut prin dureri groaznice, pierderea mobilității și un stil de viață în care tratamentele și vizitele la medic au devenit rutina mea de studentă.
Dar acea perioadă dificilă mi-a revelat puterea mea interioară și capacitatea uimitoare de regenerare a corpului meu, indiferent de pronosticuri – chiar și atunci când mi s-a spus că voi avea nevoie de tratament toată viața. ❤️

În acei ani mi-am dat seama că Facultatea de Arhitectură, de una singură, nu îmi era suficientă, așa că m-am înscris și la Peisagistică.
Tot atunci am realizat ceva esențial: nu ai nevoie de mulți oameni în jur, ci doar de câțiva care să creadă în tine și să te susțină necondiționat.
Știu că poate suna ciudat, dar fără acel diagnostic timpuriu, nu aș fi devenit Diana de astăzi. Așa că am făcut demult pace cu acea experiență. Nu mă mai întreb, ca în primul an, „De ce eu?”, ci spun cu recunoștință: „Mulțumesc, încântată de cunoștință, să avem o viață frumoasă împreună.
